Pictura

Pictura – Tacerea mintii, muzica ochiului.*
*Definitie data de Orhan Pamuk in “Ma numesc Rosu”

 

 

Cele 5 module ale atelierului

Modulele pe care ti le oferim te trec, pas cu pas, de la nivelul de necunoscator la cel de amator cu experienta, care poate sa creeze singur un tablou, folosind toate regulile acestei arte minunate.

In modului 1 o sa inveti ce culori si ce umbre sa aplici in diferite compozitii. Vei invata cum o sa se schimbe esenta unei picturi in functie de tonalitatea culorilor alese de tine. O sa poti sa alegi cea mai buna culoare si nuanta pentru ca sa transmiti exact mesajul dorit de tine. Culorile spectrului solar, amestecuri cromatice, cele 7 contraste cromatice, acorduri cromatice, efectul spatial al culorilor; toate acestea vor avea aplicabilitate in compozitii plastice cu diferite subiecte.

La modulul 2 inveti punctul, linia, pata si rolul acestora in compozitia decorative, cum sa redai elemente din natura atat prin detalii cat si prin impresia puternica pe care o transmiti privitorului  prin elemente decorative repetitive. Poti sa faci ca un element desenat de tine sa fie in centrul atentiei unei picturi chiar daca e situat intr-o extremitate a foii de desen. Vei invata cum sa dirizezi atentia privitorului pe elementul dorit de tine.

Modulul 3 face trecerea de la simplu la complex. Deja acum esti in masura sa fixezi pe hartie acele elemente care fac unic chipul uman. Vei invata si vei lucra tu singur cu proportii si unghiuri care sa ilustreze trasaturile chipului uman. O sa inveti sa creezi impresie artistica folosind elementele prezentei umane in picturi si desene.

Modulul 4 inseamna pentru tine libertatea imaginatiei tale. Ai acum posibilitatea sa experimentezi liber de orice reguli si totusi supus armoniei culorilor si mesajului ce doresti sa il transmiti. O sa experimentezi imbinari artistice neconventionale folosind elemente de colaj, hartie colorata, reviste, ziare, sabloane, bureti, bete, sfoara si tot felul de unelte confectionate de tine si de ceilalti participanti.

La Modulul 5 te vei familiariza cu materialele si tehnicile picturii in ulei, Vera te va ajuta sa intelegi frumusetia acestei arte oferindu-ti repere importante din istoria picturii in ulei. Vei realiza picturi pe panza care vor fi ca o incununare a ceea ce ai studiat la modulele anterioare.

 La finalul atelierului de pictura, Epic Concept va organiza o “expozitie in toata regula” :) cu lucrarile participantilor. Ca si amintire participantii vor primi un CD cu poze de pe parcursul atelierului.

Pictura imi completeaza viata – Frida Kahlo

Coordonator atelier – Veronica Borontea

Veronica a absolvit in 2006 Facultatea de Arte Plastice – Timisoara, sectia Pedagogia Artei si in 2008 Master, sectia Pedagogia Artei, Facultatea de Arte si Design – Timisoara.

In prezent este Doctoranda la Facultatea de Arte si Design – Timisoara. In anul 2007 a obtinut premiul I in cadrul Expozitiei-Concurs „Natura statica”, dotata cu premiile Juventus, Fundatia Interart TRIADE. De-a lungul timpului, Veronica a participat la numeroase expozitii si tabere de creatie si a organizat diferite activitati cu studentii.