Mediere Culturala

Atelierul LOGOS – atelierul de mediere culturala si creativitate literara

Cea dintai conditie a fericirii este intelepciunea – Sofocle

Atelierul LOGOS incearca sa regaseasca si sa restructureze bucuria culturii si a intalnirilor admirabile pentru fiecare dintre noi.
Marile civilizatii ale trecutului ne fascinează constant, de aceea incursiunea în memoria noastra colectiva, arhetipala va porni de la radacini: Mesopotamia cu templele in trepte ziggurat şi despotii ei teribili (Sargon, Nabucodonosor, Asurbanipal), Egiptul cu faraonii Ramses si Tutankhamon, cu piramidele si mumiile sale misterioase, vechiul Iran si Israelul, Fenicia si Imperiul Hittit, Japonia si China, Americile si mitica Atlantida pot deveni repere ale unei cunoasteri fascinante doar prin miturile, povestile şi literatura ce ne-a ramas martora fidela a unor vremi intemeietoare.

Citind si interpretand marete texte antice vom deprinde prin discutii amicale si proiectii de filme marile teme si motive ale culturii clasice si vom incepe sa gandim cum ne organizam propriile valori cotidiene, cum scriem la randul nostru (daca suntem pasionati de asta) sau cum intelegem arta traditională ori moderna, muzica, pictura, dansul si mai ales artele vizuale precum teatrul si cinematograful actual.

Acest atelier este unul de performanta culturala si de creatie literara deconectanta in care participantii vor fi sustinuiti si incurajati sa isi recunoasca modelele si sa isi descopere iubirile culturale dar si sa isi cultive liber imaginatia creativa.
La finalul atelierului LOGOS se va alcătui un volum cuprinzand lucrarile literare ale participantilor. Ca si amintire participantii vor primi un CD cu poze de pe parcursul atelierului.

Coordonator atelier – conf. univ. dr. Claudiu T. Arieşan, este conf.univ.dr.si preda Literatura latină (epoca veche şi preclasică), Patrologia latină (perioada apologeţilor), Cultura şi civilizaţia greacă, Cultura modernă de expresie latină. De asemenea, sustine si cursurile de Latină ecleziastică şi Patrologie latină la Secţia de Teologie Litere şi Teologie Pastorală, precum şi cursul de Latină juridică la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest Timisoara. Este mebru in mai multe societati stiintifice, printer care si Uninunea Scriitorilor din Romania; a publicat mai multe carti, precum si colaborari la mai multe studii stiintifice.

Cine imbina utilul cu placutul, acela e campionul unanim – Horatius